homesitemapcontactA+

Klinisch

Risico Genen In Families Met MS

Risico genen in families met MS

Mensen met MS die familieleden met MS hebben (familiaire MS), hebben meer genen die gelinkt zijn aan MS dan mensen met MS die geen familieleden met MS hebben (sporadische MS). Dit verschil komt vooral door het gen HLA-DRB1*1501: het gen dat het meest geassocieerd is met MS.
Lees meer
  • 14-07-2017
MS En Gehoorverlies

MS en gehoorverlies

Plotseling neurosensorisch gehoorverlies (PNG) is een niet veel voorkomend symptoom van MS en komt zelfs minder vaak voor als eerste symptoom. Wel komt PNG veel vaker voor bij mensen met MS dan zonder MS.
Lees meer
  • 07-07-2017
Roken En Risico Op MS

Roken en risico op MS

Een groep internationale onderzoekers heeft aangetoond dat een eerder ontdekt verhoogd risico op MS bij Zweedse rokers die bepaalde HLA-genen hebben, ook voor andere nationaliteiten geldt.
Lees meer
  • 30-06-2017
Kinder MS En ADEM

Kinder MS en ADEM

Vermoeidheid en fysieke beperkingen zijn een groot probleem voor kinderen met MS en ADEM. Onderzoekers hebben nu gekeken wat de relatie is tussen vermoeidheid, conditie, motorische functies, neurologische functies en kwaliteit van leven bij kinderen met MS en ADEM.
Lees meer
  • 20-06-2017
Onderscheid Tussen PPMS En RRMS

Onderscheid tussen PPMS en RRMS

De ijzeropslag in de thalamus, die een rol speelt bij het doorgeven van zintuiglijke prikkels, verschilt tussen PPMS en RRMS. Dit vonden wetenschappers nadat ze de MRI scans van verschillende hersendelen van mensen met PPRS en RRMS met elkaar vergeleken.
Lees meer
  • 26-05-2017
Is Goedaardige MS Te Voorspellen?

Is goedaardige MS te voorspellen?

Een Canadees/Italiaans onderzoeksteam zet vraagtekens bij de huidige definitie van goedaardige MS en onderzocht welke factoren betere voorspellers zijn van goedaardige MS op lange termijn.
Lees meer
  • 16-05-2017
Zelfvertrouwen Bij Loopprestaties Bij MS

Zelfvertrouwen bij loopprestaties bij MS

Verslechtering van de loopfunctie is een veelvoorkomend verschijnsel bij MS en vormt een belasting voor de patiënt. In Amerika is onderzoek verricht naar zelfvertrouwen in samenhang met loopprestatie bij personen met MS met het doel de loopprestatie te verbeteren.
Lees meer
  • 31-03-2017
Verstoorde Netwerken En Cognitie

Verstoorde netwerken en cognitie

Om het optreden van cognitieve klachten beter te begrijpen onderzochten Amsterdamse onderzoekers de hersenfunctie van mensen met MS met en zonder cognitieve klachten met behulp van functionele MRI scans.
Lees meer
  • 24-03-2017
Atrofie En Ijzer Bij SPMS

Atrofie en ijzer bij SPMS

Er blijkt een correlatie te zijn tussen de hoeveelheid ijzer concentratie in bloed en de atrofie (hersenkrimping) van de hersenen van mensen met secondair progressieve MS (SPMS).
Lees meer
  • 03-03-2017
SCD27 Helpt Bij Voorspellen MS Na CIS

sCD27 helpt bij voorspellen MS na CIS

Onderzoek MS centrum Erasmus: Soluble CD27 (sCD27) in hersenvocht van mensen met een eerste aanval van mogelijk MS (CIS) helpt mee bij het voorspellen van een latere MS diagnose en een hoger aantal MS aanvallen per jaar.
Lees meer
  • 03-02-2017