homesitemapcontactA+

Klinisch

Mannelijke Onvruchtbaarheid En MS

Mannelijke onvruchtbaarheid en MS

In Deens onderzoek is er een verband gelegd tussen mannelijke onvruchtbaarheid en MS. Dit verband is mogelijk te verklaren door overlappende genetica, een tekort aan testosteron bij mannen of een gezamenlijke auto-immuun component.
Lees meer
  • 07-11-2017
Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen

Ontstekingen in de hersenen of het ruggenmerg veroorzaken stemmingswisselingen bij mensen met RRMS. Omgekeerd zijn stemmingswisselingen ook een voorspeller van nieuwe ontstekingen bij deze groep. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.
Lees meer
  • 02-11-2017
Onterechte Diagnose?

Onterechte diagnose?

De huidige McDonald criteria voor de diagnose MS leiden ertoe dat mensen in een vroeg stadium de diagnose kunnen krijgen. Duitse onderzoekers willen de aandacht vestigen op het feit dat dit ook mensen zal betreffen die na een eenmalige MS-verdenking (CIS).
Lees meer
  • 27-10-2017
Cognitieve Stoornissen

Cognitieve stoornissen

Cognitieve stoornissen komen bij mensen met MS vaak voor (40%-65%). Italiaans onderzoek toont aan welke cognitieve stoornissen bij mensen met RR MS met een milde handicap vooral worden waargenomen.
Lees meer
  • 17-10-2017
Minder Eiwitten Bij CIS

Minder eiwitten bij CIS

MS onderzoek: Eiwitten verlaagd in hersenvocht van mensen met CIS. Op het moment van een eerste aanval van mogelijk MS (CIS) zijn er in het hersenvocht minder eiwitten die gelinkt zijn aan neuronen dan in het hersenvocht van controle personen.
Lees meer
  • 13-10-2017

Natrium zorgt niet voor meer kans op MS

Meer of mindere natrium inname, oftewel de hoeveelheid keukenzout, zorgt niet voor een verhoogde kans op MS blijkt uit een recent onderzoek. Voor dit onderzoek zijn er vragenlijsten over voeding en voedingssupplementen afgenomen bij verpleegkundigen in Amerika.
Lees meer
  • 29-09-2017
Epstein-barr Virus En MS

Epstein-barr virus en MS

Daar waar bij mensen van (noord)Europese afkomst al eerder een link leek te bestaan tussen het Epstein-Barr virus en het risico op MS, toont onderzoek nu aan dat dit in andere etnische groepen ook het geval is.
Lees meer
  • 26-09-2017
Pijn Registreren

Pijn registreren

De mate van moeheid, pijn, angst en kwaliteit van leven van mensen met MS kan goed gemeten worden met behulp van een elektronische visuele analoge schaal op een smartphone of tablet.
Lees meer
  • 01-09-2017