homesitemapcontactA+

Klinisch

Hoe Roken MS Schaadt

Hoe roken MS schaadt

Een internationaal onderzoekersteam wilde achterhalen hoe roken bij mensen met MS de DNA-methylatie in het bloed aantast. In twee Zweedse onderzoeksgroepen vergeleken ze rokers, mensen die vroeger hebben gerookt en mensen die nog nooit hebben gerookt
Lees meer
  • 05-01-2018
Comorbiditeit Leidt Tot Meer Schubs

Comorbiditeit leidt tot meer schubs

Bijkomende ziekten leiden tot meer schubs. Canadese onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die behalve MS drie of meer stoornissen hebben vaker een schub krijgen. Bijkomende stoornissen zouden beter behandeld moeten worden, vinden ze.
Lees meer
  • 12-12-2017
Vaker Epilepsie Bij MS

Vaker epilepsie bij MS

Mensen met MS krijgen vaker epilepsie. Zweedse onderzoekers rapporteerden dat het percentage mensen dat epilepsie ontwikkelt gemiddeld 3,2 keer hoger is onder de inwoners van Zweden die MS hebben, dan in de algemene bevolking.
Lees meer
  • 01-12-2017
Mannelijke Onvruchtbaarheid En MS

Mannelijke onvruchtbaarheid en MS

In Deens onderzoek is er een verband gelegd tussen mannelijke onvruchtbaarheid en MS. Dit verband is mogelijk te verklaren door overlappende genetica, een tekort aan testosteron bij mannen of een gezamenlijke auto-immuun component.
Lees meer
  • 07-11-2017
Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen

Ontstekingen in de hersenen of het ruggenmerg veroorzaken stemmingswisselingen bij mensen met RRMS. Omgekeerd zijn stemmingswisselingen ook een voorspeller van nieuwe ontstekingen bij deze groep. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.
Lees meer
  • 02-11-2017
Onterechte Diagnose?

Onterechte diagnose?

De huidige McDonald criteria voor de diagnose MS leiden ertoe dat mensen in een vroeg stadium de diagnose kunnen krijgen. Duitse onderzoekers willen de aandacht vestigen op het feit dat dit ook mensen zal betreffen die na een eenmalige MS-verdenking (CIS).
Lees meer
  • 27-10-2017
Cognitieve Stoornissen

Cognitieve stoornissen

Cognitieve stoornissen komen bij mensen met MS vaak voor (40%-65%). Italiaans onderzoek toont aan welke cognitieve stoornissen bij mensen met RR MS met een milde handicap vooral worden waargenomen.
Lees meer
  • 17-10-2017
Minder Eiwitten Bij CIS

Minder eiwitten bij CIS

MS onderzoek: Eiwitten verlaagd in hersenvocht van mensen met CIS. Op het moment van een eerste aanval van mogelijk MS (CIS) zijn er in het hersenvocht minder eiwitten die gelinkt zijn aan neuronen dan in het hersenvocht van controle personen.
Lees meer
  • 13-10-2017

Natrium zorgt niet voor meer kans op MS

Meer of mindere natrium inname, oftewel de hoeveelheid keukenzout, zorgt niet voor een verhoogde kans op MS blijkt uit een recent onderzoek. Voor dit onderzoek zijn er vragenlijsten over voeding en voedingssupplementen afgenomen bij verpleegkundigen in Amerika.
Lees meer
  • 29-09-2017