homesitemapcontactA+

Klinisch

Epstein-barr Virus En MS

Epstein-barr virus en MS

Daar waar bij mensen van (noord)Europese afkomst al eerder een link leek te bestaan tussen het Epstein-Barr virus en het risico op MS, toont onderzoek nu aan dat dit in andere etnische groepen ook het geval is.
Lees meer
  • 26-09-2017
Pijn Registreren

Pijn registreren

De mate van moeheid, pijn, angst en kwaliteit van leven van mensen met MS kan goed gemeten worden met behulp van een elektronische visuele analoge schaal op een smartphone of tablet.
Lees meer
  • 01-09-2017
Fampridine En Loopkwaliteit

Fampridine en loopkwaliteit

Het doel van deze studie was om het effect van Fampridine op het loopvermogen/ de loopbeperking van mensen met MS te beschrijven en te vergelijken met het oordeel van een deskundige.
Lees meer
  • 15-08-2017
Borstvoeding En MS

Borstvoeding en MS

Hoewel dit onderzoek geen uitsluitsel geeft over oorzaak-gevolg relaties, lijkt een langere periode van het geven van borstvoeding (15 maanden of langer) beschermend te werken op het krijgen van MS of CIS.
Lees meer
  • 04-08-2017
Prednison Bij Borstvoeding

Prednison bij borstvoeding

Vrouwen met multiple sclerose hebben een verhoogd risico op een terugval (Schub) in de postpartum periode. Turkse onderzoekers onderzochten de overdracht van methylprednisolon via de moedermelk bij borstvoeding van mensen met MS. Een kleinschalig onderzoek.
Lees meer
  • 28-07-2017
Risico Genen In Families Met MS

Risico genen in families met MS

Mensen met MS die familieleden met MS hebben (familiaire MS), hebben meer genen die gelinkt zijn aan MS dan mensen met MS die geen familieleden met MS hebben (sporadische MS). Dit verschil komt vooral door het gen HLA-DRB1*1501: het gen dat het meest geassocieerd is met MS.
Lees meer
  • 14-07-2017
MS En Gehoorverlies

MS en gehoorverlies

Plotseling neurosensorisch gehoorverlies (PNG) is een niet veel voorkomend symptoom van MS en komt zelfs minder vaak voor als eerste symptoom. Wel komt PNG veel vaker voor bij mensen met MS dan zonder MS.
Lees meer
  • 07-07-2017
Roken En Risico Op MS

Roken en risico op MS

Een groep internationale onderzoekers heeft aangetoond dat een eerder ontdekt verhoogd risico op MS bij Zweedse rokers die bepaalde HLA-genen hebben, ook voor andere nationaliteiten geldt.
Lees meer
  • 30-06-2017
Kinder MS En ADEM

Kinder MS en ADEM

Vermoeidheid en fysieke beperkingen zijn een groot probleem voor kinderen met MS en ADEM. Onderzoekers hebben nu gekeken wat de relatie is tussen vermoeidheid, conditie, motorische functies, neurologische functies en kwaliteit van leven bij kinderen met MS en ADEM.
Lees meer
  • 20-06-2017