Vitamine D en Progressieve MS

Vitamine D en Progressieve MS

Mensen met PMS en een hogere vitamine D waarde hebben een lager percentage hersenafwijkingen dan mensen met een lager vitamine D-waarde.

Verondersteld wordt dat vit.D tekort een rol speelt bij het ontstaan van progressieve MS, maar hoe is nog onduidelijk.

Onderzoekers vergeleken vit.D waarden in het bloed met MRI-beelden van 267 mensen met Progressieve MS (zowel primair (51,3%) als secundair).

Ze vonden geen verband tussen vit.D niveau en de afmeting van de hersenafwijkingen.
Dit in tegenstelling tot wat eerder over RRMS is beschreven, waarbij dit verband wél is gevonden.

In dit onderzoek is wel een bescheiden verband gevonden tussen vit.D3 en de verhouding tussen gezond en afwijkend hersenweefsel, wat mogelijk kan wijzen op een beschermende invloed van vitamine D op myeline.

Bron: Abbatemarco JR, Fox RJ, Li H, Ontaneda D.,
Mellen Center for Multiple Sclerosis, Quantitative Health Sciences, Cleveland Clinic Foundation, Cleveland, OH, USA.
Mult Scler Relat Disord. 2019 Aug 13

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31445221

 

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Hoeveel extra vit. D ( moet dat dan D3 zijn), moet je innemen? De meningen zijn zo verdeeld – variërend van “niet teveel” tot hééél veel – dat ik het niet meer kan volgen

    1. Dat is inderdaad heel verwarrend, en er is geen eenduidend antwoord op te geven. De meningen verschillen nou eenmaal. Er is wel onderzoek gedaan naar vitamine D supplementen bij mensen met MS, in hele hoge doseringen. Dat gaf soms een gunstige uitkomst en er was geen sprake van vervelende bijwerkingen of een “overdosis”. Hoeveel jij persoonlijk zou moeten nemen (inderdaad D3) is heel persoonlijk. Je zou je waarde kunnen laten testen via de arts, supplementen nemen en na enkele maanden weer bloedprikken. Dan kun je een beetje zien wat het doet. Er kan een verschil zitten in de waardes in de zomer en in de winter (door de zon zal je waarde waarschijnlijk hoger zijn). Het is een beetje uitproberen en testen om voor jezelf uit te vogelen wat je zou moeten nemen. En dan is ook nog de vraag hoe hoog je je waarde wilt hebben. De norm ligt in Nederland tussen de 50 en 150 n/mol, maar dan is bij MS waarschijnlijk aan te raden toch boven de 100 te komen.

  2. Wat verwarrend dat er over PMS gesproken wordt. Ik heb erg veel last van PMS (PreMenstrueel Syndroom), maar geen PPMS of SPMS.

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *