Bewegen en Restless Leg Syndrome

Beweging helpt bij Restless Leg Syndrome

Een recente studie laat zien dat regelmatig bewegen en hoe vaak en hoe lang je stilzit van invloed zijn op het Restless Leg Syndrome (RLS, rusteloze benen syndroom). Veranderingen in het dagelijkse patroon zouden kunnen helpen bij mensen die naast MS ook in milde mate last hebben van RLS.

De studie onderzocht het verband tussen hoe veel en hoe vaak je beweegt en stilzit en de aanwezigheid en mate van RLS bij volwassenen met MS. De 253 deelnemers droegen 7 dagen een acceleratie- of versnellingsmeter, en vulden 3 enquêtes in (Cambridge Hopkins Restless Legs Syndrome Questionnaire, the International Restless Legs Syndrome Study Group Scale (IRLS) en de Patient Determined Disease Steps Scale). 66 van de 253 deelnemers hadden naast MS ook RLS.

Er was geen verschil in hoeveel de mensen in beiden groepen (MS + RLS of alleen MS), bewogen of stilzaten. Bij de mensen die met RLS in het milde bereik scoorden bleek dat ze minder last hadden van RLS als ze per dag langer bewogen, minder vaak zaten, minder lang stilzaten en het stilzitten minder vaak onderbraken.

Deze studie geeft een eerste aanwijzing dat er een verband bestaat tussen lichaamsbeweging, hoe vaak en hoe lang je stilzit en hoeveel last mensen met MS hebben van RLS. De studie toont aan dat deze factoren kunnen helpen bij het behandelen van RLS bij mensen met MS.

Bron: Cederberg KLJ, Jeng B, Sasaki JE, Braley TJ, Walters AS, Motl RW
Department of Physical Therapy, University of Alabama at Birmingham, AL, USA; Department of Sport Sciences, Universidade Federal do Triângulo Mineiro, Uberaba, MG, Brazil; Department of Neurology, University of Michigan, Ann Arbor, MI, USA; Department of Neurology, Vanderbilt University, Nashville, TN, USA.
J Neurol Sci. 2019 Oct 12

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31654833

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. De conclusie “minder lang stilzaten en het stilzitten minder vaak onderbraken.” had ik niet verwacht.. Het lijkt me dat je het stilzitten juist vaker moet onderbreken.

Klik op een tabblad om aan te geven hoe u wilt reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *