skip to Main Content

Tysabri werkt efficiënt

Uit een studie in Duitsland en Zwitserland blijkt dat Tysabri efficiënt werkt, ook als interferon en copaxone eerder niet hielpen. Dit was ook zo bij mensen met een fors actieve ziekte.

Tysabri wordt geadviseerd als behandeling van de schubvorm van MS (RRMS) bij patiënten met onvoldoende reactie op interferon-ß en Copaxone of ook wel bij agressieve MS. De centraal staande onderzoeken rond Tysabri zijn niet gedaan om Tysabri als monotherapie in deze patiëntengroep te onderzoeken.

Meerdere MS-centra in Duitsland en Zwitserland deden aan dit onderzoek mee. Vijf belangrijke MS-centra meldden alle patiënten met RRMS aan die in het jaar voorafgaand aan de studie met Tysabri waren gestart.

Aan de studie deden 97 patiënten met RRMS mee. Tweederde gedeelte bestond uit vrouwen. De deelnemers hadden een gemiddelde leeftijd van 37 jaar en een gemiddelde EDSS score van 3.4. Van hen werden 91 eerder behandeld met Copaxone of interferon-ß.

De behandelingsduur met Tysabri varieerde van 13 tot 25 maanden.

De onderzoekers vonden een vermindering van het op jaarbasis berekende aantal schubs van 2.3 naar 0.2. Tachtig procent had met Tysabri helemaal geen schubs.

De EDSS verbeterde bij 12 mensen en de andere 87 waren minder dan één punt achteruit gegaan.

Ook zeventien van twintig patiënten met een hoge ziekteactiviteit (dat wil zeggen: twee of meer schubs per jaar en tenminste één verse laesie bij aanvang van de studie) hadden geen schubs meer. Het gemiddelde aantal verse laesies verminderde van 0,8 naar 0,1.

Acht mensen stopten tijdens het onderzoek. Daarvan deden vier dat wegens het tijdens het onderzoek krijgen van ongewenste antilichamen.

Bron: Putzki N, Yaldizli O, Mäurer M, Cursiefen S, Kuckert S, Klawe C, Maschke M,Putzki N, Yaldizli O, Mäurer M, Cursiefen S, Kuckert S, Klawe C, Maschke M, Tettenborn B, Limmroth V.- Department of Neurology, University of Duisburg-Essen, Germany.
European Journal of Neurology 2009 Jul 9. [Epub ahead of print]

Samenvatting

Back To Top